Szent László-napi mulatságok

Szegedinácz Anna

Így kezdődött – péntek

Délután 4 óráig a százhalombattai zeneiskola fúvószenekara még nem érkezett vissza, mert először a hegyen, majd a Szent László utcában a szerb templomig – gyalogosan végig járva – hívta-hívogatta az óvárosiakat a Szent László téri programokra. Betértem addig Pozsgai Imre tornácos házának pajtájába, hogy megcsodáljam új kiállítását.

Visszatérve a térre már szólt a fúvószene. A nagy melegben árnyékot keresve sokakkal együtt hallgattuk végig a színes „ébresztő” zenei műsorukat. Takács Péter (ötletadó, szervező) elmondta, szerette volna, ha mazsorett csoport is fellép velük, de erre a költségvetésből most nem futotta. Talán, majd legközelebb.

Nem sokkal később kezdődött Molnár Orsi gyermekműsora, aki harsányan, nagy energiákat mozgatva, nem csak énekelt és játszott, meghívta a színpadra a bátor gyerekeket, akik aztán teljes erőbedobással, nagy lelkesedéssel lettek részesei a műsornak, Laci papával – az egyik kisgyermek nagypapájával együtt.

Az Edda Tribute koncertre megérkeztek a fiatalok és az idősebb korosztály is, aki kedveli zenéjüket. Megtelt a nézőtér. Igazán sikeres előadás lett a vége, mert az Eddát sokan szeretik, és a fiatal együttes hiteles tolmácsolója lett példakép elődeinek.

A közönség között megláttam Kővári Lacit, akit arról kérdeztem, milyennek találta – zenész szemmel – az előadást. Jónak, élvezetesnek, ő maga is szereti az Edda dalait. Látja, új jelenség, tendencia, hogy a felnövekvő generációk egy-egy nagy formátumú zenekar alkotásait felvállalva újra teremtik azokat.

Miután Vezér Mihály polgármester és Sinka László alpolgármester elmondták megnyitó szavaikat, Szulák Andrea népszerű dalokból álló műsorát már kifejezetten nagy tömeg hallgatta végig. Sokan kedvelik őt, többször járt már nálunk.

Az esti táncmulatságon ezen a napon a tököli Kolo Együttes húzta a talpalávalót, egészen éjfélig. Halász Laci és csapata mondhatnám örökös zenészünk lett.

Nagy öröm volt látni, hogy péntek ide vagy oda, megtelt a nézőtér szórakozni, táncolni vágyó közönséggel. Azt is, milyen szépen, elegánsan, sok érzéssel adják át magukat a kólót táncolni tudó, elsősorban szerb fiatalok a tánc örömének.

Folytatás – szombat délelőtt

Mire 10 órakor a program megkezdődött, készen álltak az ételt-italt forgalmazók, hogy a programokon résztvevők éhségét, szomjúságát enyhítsék. Persze ők már tegnap délutántól itt voltak, de szombat délelőttre megérkezett néhány „búcsús”. édességeket, játékot, italokat árusító eladó is.

10 órakor nem csak a játszóházak, kézműves foglalkozások indultak, de vendége volt a programnak Erdélyi Erika bábművész – a „Nefelejcs Bábszínház” tagja – műsorával, akivel váltottunk néhány szót. Szertyajev Vidám mesék mesekönyvéből hozott mesét a gyerekeknek.

Battaiak vagyunk – mondta. – A gyerekek nagyon élvezték a játékot. Kérdezd meg, mit tanultak meg belőle? Mert a tanulság a lényeg. Nem a botocska az okoska, hanem a süni. Okos fej, jó szív kell ahhoz, hogy segíteni tudjunk egymáson.

… és délután

Kicsiknek és nagyobbaknak a tér domb alatti részén állt az a sátor, ahová óvárosi szülők és Nagy Mészáros Szilvia művelődésszervező biztosított igen ötletes játékokat. Az árnyékot adó sátor alatt a szőnyegen a gyerekek ideális körülmények között játszhattak önfeledten, ahogyan csak ők szoktak játszani.

Egy bakfis kislány és több kisgyerek hancúrozott éppen a sátor alatt, amikor megszólítottam egyiküket:
– Újfalusi Dorina vagyok, 14 éves. Itt lakunk a Szent László utcában. A 6 hónapos kistestvéremmel vagyunk itt.

A kicsi ülve – korát meghazudtolóan – játszott apró játékokkal. – Ti kik vagytok? – kérdeztem.
– Blank Hanna.
– Sas Bianka. A húgom Sas Anna Jázmin is itt van. Ott ül az anyukám – mutat fiatal hölgyre a nézőtér első sorában. Nem itt lakunk, Tárnokon. A mamához jöttünk. Ő a színpadon szerepel, énekel. Anyukám felvételt készít róla.
– Hogy hívják a nagymamádat?
– Azt nem tudom, mi csak mamának hívjuk.
– Édesanyádat?
– Azt tudom. Sasné Topp Tímea.

Megszólítottam egy kisfiút is:
– Fenyvesi Máté a nevem. Az apukám és az anyukám a városban az Erkel sétányon laknak. A tesóm is itt van. Ezt a mesekönyvet, benne a vakond mesét nézem.

Egy kislány ujjbábukat húzott minden ujjára. – Hogy érzitek magatokat? – kérdeztem a gyerekeket.
– Nagyon jól – mondták. Valóban. Önfeledten játszottak valamennyien.
A közelükben telepedtek le a „Matrica” Múzeum munkatársai játszóházukkal.
– Mit hoztatok a gyerekeknek? – kérdeztem Tóth Zsuzsannát.
– Kézműves foglalkozásokat hoztunk. Kapcsolódunk a Szent László Napok témájához. Ugyan nem teljesen a korhoz, de a középkort idézi Báté falu templomának makettje. Balogh Zoltán kollégánk munkáját rejti magában. Hoztunk még dobot, amit „Anjou liliommal” – középkori motívummal – díszítünk ki. Úgy választottuk ki ezt a két tárgyat, hogy a kicsik is meg tudják csinálni. A színezés, festés jól megy nekik. A szülők is besegíthetnek.

Miközben hangosan kopácsolva készültek a dobok bőrrátétei, Gere Laci nagy komolysággal, figyelemmel készített éppen egy templomocskát a mellette ülő gyermeknek, segítségképpen.

Kissé távolabb tőlük, a templom árnyékában dolgoztak a textilesek. A foglalkozást Úti Lajosné – Erzsike – vezette.
– Mit lehet itt készíteni? – kérdeztem.
– Többféle technikával karkötőket lehet készíteni, színes zsinórból, szalagból. Gumi karkötőt készíthet, akinek ez a technika nehéz, abból egyszerűbb. A bakfiskorúak és az anyukák foglalatoskodnak itt. Rendszeresen részt veszünk a városi programokon. Kicsikkel ilyenkor gyöngyöt fűzünk, rajzolunk. Őket most lefoglalta a bábműsor, inkább a nagyobbak vannak velünk.

Igen szép hennafestést láttam több kislány karján. Megszólítottam alkotóját, Ba­csó­né Jakab Angélát:
– Gyerekeknek, felnőtteknek festek. A kicsik általában kisebb figurákat, virágmintákat kérnek. Van egy gyűjteményem – könyvem – amiből választhatnak.

Mivel Angéla még késő este is ott volt, mert sorba álltak nála a festésre várók, megígértem, vasárnap felhívom és megkérdezem, meddig festett? A válasz: este fél 11 órakor volt a zászlóbontása.

Az Egylet épülete előtt táborozott a „Jótékonysági süteményvásár” az Óvárosi Falusi Közösség szervezésében. Az asztalok megteltek a battai családok otthonában készült 20-30 féle sütivel, édesek és sósak. Akik készítették: az Óvárosi Nyugdíjas Klub tagjai, óvárosi ovis szülők, magánszemélyek. 43 ezer Ft gyűlt össze, melyet a helyi közösségi terek fejlesztésére, szépítésére fordítanak.

Százhalombattai csoportok bemutatója

Délután három órától négyig százhalombattai művészeti csoportoké volt a színpad. A teljesség igénye nélkül megszólítottam néhány csoportvezetőt, akiket az előadott műsorukról kérdeztem:

Homoki Tímea karnagy: – Az első dalunk fonódal volt, a második egy vidám népdalcsokor. Nagyon sütött a nap, nagyon meleg volt és ez zavart bennünket egy kicsit. Jó lenne, ha a következő Óvárosi Napokon a templom melletti teret valamilyen árnyékolóval borítanák, mert közel 40 C-os melegben sem szerepelni, sem ülni nem kellemes. Talán majd jövőre.

Damakné Ferenczi Anna: – Miután Muslinca Dalárda a nevünk, a bordalok nem maradhattak el. Közelebbi szép hazánk dalaiból – főleg perkátai dalokból – is hoztunk.

A táncosok közül a B-Cool Dance Team Sportegyesület képviselőjével, Czakó Nico­lette-vel sikerült találkoznom:

Az egyesületben szervezek, összefogok, amolyan tyúkanyója vagyok a csoportnak. Az elnök Mészáros Gábor. Külföldön van, így sajnos nincs velünk. Szinte minden városi rendezvényen ott vagyunk a gyerekekkel. Mészáros Gábor és Lengyel Bonita tanítja őket. Akik nálunk kezdtek 9 évesen, már 17 évesek. Ők már belekóstoltak az edzősködésbe, asszisztenciába is. Műsorunk zenéjét Todor Vivien állította össze. A koreográfus Bonita volt, a lányom. Szeretne koreográfus lenni, tanulni a mesterséget.

Magyarországot Mészáros Gáborral ketten szeretnék majd 2021-ben képviselni a Világjátékokon. Nagy várományosai az akrobatikus rock ­and ­roll­nak. Ez a csoport az ő munkájuk eredménye. Az ovis csoportot a Százszorszép Óvoda három évvel ezelőtt, a nagyobbakat a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium fogadta be még 2009-ben. Biztosítják számukra a helyet, a termet. Fő profilunk az akrobatikus rock and roll. Hogy minél finomabb legyen a gyerekek testmozgása show-t, hipp-hopot, és színpadi táncot is gyakorolnak.

A battai csoportok bemutatkozása után kezdődtek a koncertek. A gyerekeket és szüleiket bevonta az éneklésbe, játékba a „Buborék együttes”. Közös, élő műsor lett, játékosan, sok nevetéssel.

Bódi Csaba műsorára már „telt ház” lett a Szent László térből. Nem csak a nézőtér telt meg, az utca is. Utána az Abbabák előadása és az Exotic koncertje szórakoztatta a nagyérdeműt. Az estét utcabál zárta a Coctail Party zenekarral.