A képviselő naplója

Szabó Gábor beszámolója

Május végével az ukrán-orosz háború sajnos még mindig tart, megalakult Magyarország új kormánya, amely az azonnali cselekvőképesség érdekében háborús veszélyhelyzetet hirdetett ki.

Május 4. A „Matrica” Múzeum Baráti Kör 2022-es előadás-sorozatai közül a „32 év a város szolgálatában” című előadást tekintettem meg, közel félszáz érdeklődővel együtt.

Május 5. Dubecz Lászlóné Jutka nénitől, az örök óvodástól, városunk Díszpolgárától az óvárosi temető ravatalozójában vehettek végső búcsút a megjelentek.

Május 7. Az országos TeSzedd keretein belül a hagyományokhoz híven, az óvárosi Duna-part szakasza lett megtisztítva a Téglagyártól a hidegvizes csatornáig. A maroknyi önkéntessel talán az eddigi legkevesebb mennyiségű hulladékkal találkoztunk, ami immár nem csúfítja a legkedveltebb kirándulóhelyek közé sorolandó területet.

Május 8. A Százhalombattai Római Katolikus Plébánia szervezésében az utóbbi években elmaradó nyári táborok részleteiről egyeztettünk az egyházi képviselőkkel.

Május 18. Az első virágosztásomon vehettem részt az óvárosi Szent László téren.A rengeteg megjelent lakó számos egynyári virág közül választhatott kedvére. Előtte, végigjárva választókörzetemet, megcsodálhattam milyen sokan tesznek a környezetükért és rendezik, csinosítják portájukat.

Május 19. Az 55 éves 1. számú Általános Iskola ünnepi műsorát tekinthettem meg a Barátság Kulturális Központban. Számos köszöntő beszéd után Berta Szilvia és Karaivanov Lilla darabjában egy időutazáson vett részt a publikum. A fantasztikus előadás után az iskolában, az első igazgató Pável Nándor tiszteletére állított emléktábla koszorúzásával, majd állófogadással folytatódott az ünnepélyes délután.

Május 22. Hét év után félszáz fiatalnak és felnőttnek szolgáltatta ki (többek között lányomnak, fiamnak, és személyemnek) a bérmálás szentségét Spányi Antal megyés püspök a Szent István templomban.

Május 23-24. Az Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottság, illetve a Pénzügyi, Egészségügyi és Városüzemeltetési Bizottság ülésén tárgyaltuk meg a napirendi javaslatokat.

Május 26. A képviselő-testületi ülésen döntések születtek:

• Az István király útján található 11 önkormányzati építési telekből első körben 5 db kerül értékesítésre, melyekre maximum ikerház építhető.
• A szelektív hulladékgyűjtés átalakításáról is döntött a testület (házhoz menő elszállítás bővítése, a szigetek fokozatos megszüntetése).
• Beszámoló Százhalombatta város közbiztonságának helyzetéről, és javaslat további feladatok meghatározására.

Bővebb információk a https://battanet.hu oldalon találhatnak.

Május 27. Egy kedves óvárosi lakos, Évike búcsúztatóján vettem részt, ami nem valósulhatott volna meg méltóképpen, hogyha az egykori kolléganői nem veszik a kezükbe az ügyet. Számomra rendkívül fontos, hogy tudjunk azokról akiknek szükségük van és engedik is, hogy segítsünk rajtuk.
Városi Díjátadó Ünnepségre került sor a Szekeres József Konferenciaközpontban.

A díjazottak névsora:
A város Díszpolgára: Dr. Tóth Béla

Kultúráért Díj: Forrás Néptáncegyüttes Független Színház Társulata
Közrend, Közbiztonsági Díj: Bátyi László
Szociális Munkáért Díj: Hajnal Györgyné
Egészségünkért Díj: Százhalombattai Védőnői Szolgálat Kollektívája
Gyermekekért Díj: Tóthné Besenyei Ibolya

Testnevelési és Sport Díj: Szabóné Pe­retsényi Krisztina (testnevelés, biológia szakos volt osztályfőnököm, akinek az osztályából pontosan 30 éve ballagtam el)

Köztisztviselői Díj: Kékesi Erika, Gipper Ildikó

Ezen a napon lettek átadva a Sport Elismerő Oklevelek is.

Május 29. A KÉSZ Százhalombattai Csoport jóvoltából Hősök Napja megemlékezésre került sor Óvárosban a Szent László kertben.
A Gyermeknap alkalmából Loós Attila ötlete nyomán újra JÓFEJ köveket gyűjthettek a fiatalok városunk különböző helyszínein, aminek a beváltási helyszíne az óvárosi focipályán található Cserkész park. Idén is a 1026. számú Szent László király Cserkészcsapat tagjai segédkeztek a játékban.
Köszönet a felajánlásokért az EU Nyelvstúdiónak (Tőke Orsolya), HHTC Super Diszkont (Hoan Kim), Üveghegy Kiadó (Véghelyi Balázs).

A Barátság Kulturális Központ által 2012-ben alapított Janikovszky Éva Gyermek Művészeti Díjak kerültek átadásra. A művészeti ágban kimagasló eredményeket elért gyermekek elismerésében számos óvárosi fiatal is részesült, róluk bővebben Szegedinácz Anna cikkében olvashatnak.

Május 31. Illéssy Mátyás plébános urat a megyés püspök úr tartós betegszabadságra küldte határozatlan ideig, így Matyi atya kedden este tartotta utolsó miséjét.

Június 3. A Barátság Kulturális Központ adott otthont a Városi Pedagógusnapi Ünnepségnek, ahol díjátadásokra is sor került (Pedagógus Díj, Elismerő Oklevelek, Emléklapok, valamint a nyugdíjba vonuló pedagógusok köszöntése)

Június 4. A Nemzeti Összetartozás Napján a trianoni döntés 102. évfordulóján tartott megemlékezésen vettek részt a megjelentek a Szent István templomnál lévő Országzászlónál.

Az elmúlt hetekben is több problémával kerestek meg, melyek nagy része azóta megoldódott, úgymint: újabb forgalomtechnikai tükrök kihelyezése, vízelvezető folyókák cseréje, kátyúmentesítés, Hun utcai lépcső részleges javítása, Gyorma utcai buszmegálló lépcsőjének újjáépítése, murvázás, közlekedési táblák kihelyezése, közvilágítási hibák javítása, fűkaszálás, gallyazási munkálatok, a Sirály játszótér tűzrakójának rendbetétele.

Az idei Óvárosi Kulturális Napok és a Szent László Napi Búcsú Százhalombatta város önkormányzata támogatásával és közreműködésével valósul meg. A június 24-27. közötti részletes program csak lapzárta után érkezik a szerkesztőségbe.

Keressenek továbbra is bizalommal a szokásos elérhetőségeimen:
szabogabor@mail.battanet.hu
06 20 222-2930

Szabó Gábor
települési képviselő
Százhalombatta – Óváros