A zene öröme – Huff Zalán Bendegúz

Balpataki Katalin

Mindenki tehetséges valamiben, de, hogy ez a tehetség ki tud-e bontakozni a körülményektől és a szorgalomtól is függ. A huszonkét éves százhalombattai Huff Zalán Bendegúz zenei tehetségére a szülei figyeltek fel először, támogatták és szorgalmának is köszönhetően ma az egyik legígéretesebb zenei előadó és szerző hazánkban.

Nem zenész családba születtél, hogyan és mikor derült ki, hogy tehetséges vagy?

Valóban nem vagyunk zenész család, de a zene szeretete mindig is jelen volt a családunkban. Édesapám gitározik, a testvére dobol és anyai ágon a nagyapámnak nagyon szép hangja volt. Apának volt gitárja, később a nővérem kapott egy zongorát is, de nem járattak zeneiskolába, nem tanítottak zenélni. Legalábbis addig, amíg én magamtól rá nem találtam a gitárra és nem kezdtem el pengetni és nem derült ki, hogy van hozzá tehetségem.

A gitár pengetését egy számítógépes játék keretében, virtuálisan kezdted, utána vetted kezedbe magát a gitárt.

Igen ez így volt. Nyolc éves korom környékén, amikor Olaszországban éltünk egy PS2 guitar hero programmal virtuálisan gitároztam. Aztán elővettem apa gitárját és azon kezdtem el pötyögni. Ezt apa meghallotta és elkezdett tanítgatni. Később, amikor hazajöttünk Százhalombattára Puskás István Pusinál kezdtem meg a tudatos gitártanulást.

A SZISZKI nyelvi tagozatára jártál, akkor még nem gondoltál arra, hogy zenei vonalon tanulj tovább?

A középiskola kiválasztásakor még egyáltalán nem gondoltam arra, hogy hivatásszerűen zenéljek. Szerettem zenélni és Pusinál nagyon jól megtanultam az alapokat. A gimnáziumi évek alatt már nem tanultam zenélni, de sokat gyakoroltam, tulajdonképpen ez egy önfejlesztő időszak volt. Meg a zenekarozásé. Addigra már kialakult egy olyan baráti kör körülöttem, ahol sokan zenéltek, énekeltek, zenét szereztek, szöveget írtak, vagy épp csak szerették a zenét. Sokat jártunk együtt koncertekre, zenélgettünk otthon.

Középiskolásként két zenekart is alapítottál barátaiddal, mindkettő sikeres volt. Hogyan történik egy zenekaralapítás?

Az első zenekart, a PUGS-t 2015-ben hoztuk létre Pupp Ábellel, gyerekkori barátommal. Volt egy elképzelésünk, hogy milyen legyen a zenei stílus, mi szóljon benne. Ehhez kerestünk zenészeket, énekeseket. Az elhatározás után 2-3 hónappal már össze is állt az együttes, ahol Pupp Ábel gitározott, Monostori Péter dobolt, Pupp Fanni vokálozott, Bajgár Zoltán rappelt, vokálozott, Szegedi Dávid basszusgitározott és én gitároztam, énekeltem és néha billentyűztem. A kezdeti próbákon mindenki mondott 1-2 nótát, amit szeretett, szívesen játszana. Ezeket próbálgattuk, próbálkoztunk, saját dalokat is írtunk.

Az első koncertünk Ercsiben a Katapult kocsmában volt 2016. október 15-én. Szinte ezzel párhuzamosan Bajgár Zolival elkezdtünk egy rappes, hiphopos formációt is kialakítani. Ehhez kerestünk és találtunk egy mc-t Fehér Bálint Zial személyében. Így alakult meg a Trio Z. Ezzel a formációval először 2017-ben a Veszprémi Utcazene fesztiválon léptünk fel, de ez gerillafellépés volt. Egyszerűen odamentünk, egy pékségtől kértünk áramot és kiálltunk zenélni. Sikerünk volt, hiszen tömegek álltak körül. 2017-től évről-évre fellépünk a Raggie Campen is.
Bár most inkább egy harmadik együttesben, a Dirty Canvas-ben vagyok aktív, mindkét formáció él, ha hívnak, fellépünk.

A Dirty Canvas nem saját formáció, a zenei stílusa is más, mint a PUGS-nak, vagy a Trio Z-nek. Hogy kerültél a zenekarba?

2017-ben egy barátomat elkísértem Szolnokra az Országos Diákszínjátszó Találkozóra. Ott találkoztam Szilágyi Zsomborral, aki a Dirty Canvas-ben zenélt. Összebarátkoztunk és innen szinte egyenes út vezetett a zenekarba, ahol énekelek és gitározok. Ez az együttes már több díjat is kapott. 2020-ban a Veszprémi Utcazene Fesztiválon harmadik helyet értünk el és a zsűri külön kiemelte, hogy milyen jó hangulatot teremtettünk. Ugyanebben az évben a Tokaji Utcazene Fesztiválon a legjobb zenekar díjat nyertük el. Egy-egy ilyen fesztiválfellépés után mindig visszahívnak külön is fellépni. Az idén az ÉTER Plusz – Tehetségkutató Fesztiválon első helyezettek lettünk és ezzel bejutottunk az Öröm a Zene Tehetségkutató országos döntőjébe. Most erre készülünk.

Mindhárom együttesben énekelsz is, sőt önálló és duó fellépéseket is vállalsz Szegedi Dáviddal. Énektudásod is veled született tehetség, vagy tanultad?

Lehet, hogy anyai nagyapámtól örököltem. 2013-ban szerepeltem a Dunamenti Kővirágok Énekiskola Nyomorultak darabjában. Addig nem nagyon énekeltem, nem is mertem kiengedni a hangomat, de Soós Marci szólt, hogy énekeljek bátran. Kiengedtem a hangom és magával ragadott, meg is szerettem az éneklést.

Később vettem 1-2 énekórát, de alapjában véve magától jön. Onnantól kezdve vállalok szóló és duó fellépéseket is Szegedi Dávid barátommal. Hogy mit adunk elő, az mindig a fellépés helyszíne határozza meg. Léptünk már fel éttermekben, klubokban, kávéházakban, hajón stb., szinte az egész országban. Ezeken a fellépéseken mindig adunk elő saját számokat is.

Most a Kőbányai Zenei Stúdió utolsó éves hallgatója vagy és azon kevesek közé tartozol, akit elsőre felvettek. Mikor döntötted el, hogy ide jelentkezel, mit tanulsz itt, mire készít fel az iskola?

Valamikor 17 éves koromban döntöttem el, hogy a zenélésből szeretnék megélni. Addig inkább csak hobbiként tekintettem a zenélésre. Nagyon szerettem a Kopaszkutya filmet, a Hobo Blues Band-et és apukám mondta, hogy Póka Egonnak van zeneiskolája. Akkor elhatároztam, hogy oda szeretnék járni. A már felvett ismerőseim mondták, hogy nagyon jó iskola, úgyhogy tudatosan készültem a felvételire.

Németh György és Raczkó Balázs segített a felkészülésben és be is jutottam a gitár szakra. A suliban a zenei órákon túl vannak gazdasági, jogi, menedzsment óráink is. Megtanulunk szerződéseket írni, kötni, brand-et építeni, pénzügyekkel foglalkozni stb. Két év után könnyűzenei előadói végzettséget kaptam, ha a teljes képzést elvégzem, akkor pedagógiai oklevelet is kapok, amivel taníthatok is.

Hogyan képzeljük el a felkészülést egy-egy zenei vizsgára?

Egyrészt rengeteget kell gyakorolni, másrészt zeneműveket kell megtanulni. A fellépések előtt is be kell melegíteni, hiszen az ízületek megsérülhetnek. Utána mehet a gyakorlás. Ez időt és elmélyülést kíván. Sokszor érzem azt, hogy nem gyakorolok eleget. Most Budapesten élek és itt mindig van valami program, ami elvonhat ettől. Úgy érzem, ha otthon laknék, több időm lenne erre.

Az iskola és a fellépések mellett van időd mással is foglalkozni? Mi az, amit szívesen csinálsz a zenélésen túl?

Nagyon szeretek együtt lenni a barátaimmal, kosárlabdázni, társasjátékozni, színházba járni, a barátnőmmel programozni. Szeretek zenét hallgatni, de nem háttérzeneként, hanem elmélyülni benne, odafigyelni mindenre. Szívesen veszek részt a családi összejöveteleken is.

Huszonkét éves korodra szép eredményeket értél el és még csak a zenei pályád elején jársz. Mi a célod, vágyad, mit szeretnél elérni?

Ghost writer-ként saját dalokat szeretnék írni, komponálni. Nem én akarok híres lenni, csak az szeretném, ha a dalaimat Magyarországon és nemzetközi porondokon is énekelnék, szeretnék, ismernék. Szeretném, ha fesztiválokon játszanák dalaimat. A szólókarrierben is gondolkodom.
Szívesen tanítanék is tehetséges gyerekeket. Már van is 1-2 magántanítványom és nagyon élvezem a tanítást, főleg, ha a tanítvány szorgalmas is.