Egy nemzet, amely összetartozik

Akik az igazság sírjára köveket hengerítenek, azok nem hisznek Magyarország föltámadásában. Mert Magyarország igazsága csak az igazság Magyarországa lehet”. (Juhász Gyula)

A Nemzeti Összetartozás Napján emlékezünk a trianoni békeszerződés aláírásának 103. évfordulójára. Ezen a napon, 1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában azt a békediktátumot, mely területe kétharmadával megcsonkította a történelmi Magyarországot. Ezzel a szerződéssel megpecsételték a magyarság sorsát, amely meghatározta az ország új határait. Az első világháborúból vesztesként kikerült magyar állam olyan mértékű területi, gazdasági, és nem utolsó sorban emberi veszteséget szenvedett el, amelynek mind a mai napig hatása van Magyarországra.

A Magyar Országgyűlés 2010-ben nyilvánította június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává.

Százhalombattán is minden évben emlékezünk e szomorú eseményre. 2021-ben Százhalombatta Város Önkormányzata új Trianoni emlékművet állíttatott a városközpontban.

Emlékezzünk a nemzeti tragédiára, merítsünk erőt Trianon emlékéből. Erősítsük az összetartozást bennünk és közöttünk. Mert bár a szétszakítottság emlékét idézi, mégiscsak az összetartozás gondolatát üzeni minden magyar számára, éljenek bárhol is a világban.

Vezér Mihály
polgármester