Közösségből barátság…

Volt egyszer egy Hulladékkommandó

Tápai Mónika

Közösségből barátsággá alakult az a környezetvédelmi egyesület, amely idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. A 2008-ban megalakult Hulladék­kom­mandó Társadalmi Járőrszolgálat Jankovits Márta és Tápai Mónika elképzeléseként alakult meg, az akkor Faluvédő Egyletként működő százhalombattai óvárosi közösség keretein belül. A civil szervezet az önkéntességre építette mindazt a környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységét, amelyeknek nyomai ma is jól láthatóak a városban.

A járőrszolgálat létrehozását követően megkezdődött az illegális hulladékok feltérképezése, azok felszámolása, majd az utóellenőrzésük. A tizenöt év alatt több száz tonnányi hulladéktól mentesítették a várost, több mint 500 eljárást kezdeményeztek a hatóságoknál. A jól működés elengedhetetlen része volt az együttműködés, amelyet 2008. december 17-én deklaráltak a Pest megyei Rendőr-főkapitányság, a százhalombattai polgárőrség, az önkormányzat által üzemeltetett közterület-felügyelet, valamint a helyi médiumok, iskolák, különböző egyesületek, alapítványok képviselői között.

A járőrszolgálat munkáját több száz civil városlakó segítette különböző eseményeken. Diákok ültettek fákat, nyugdíjas klubok, szakszervezeti és munkaközösségek segítségével alakítottak ki zöldfelületeket.

A járőröző tevékenységeket, különböző rejtett figyelésekkel színesítették, amely még hatékonyabbá tette a célok elérését. 2009-ben megkezdődött a hatósági közös járőrözés is, közúti ellenőrzéseket és kisgépjárművek ellenőrzését hajtották végre Bali Imre r. tzlsz segítségével, remélve azt, hogy kiszűrik a sitt- és egyéb hulladéklerakásokat. Ennek a hatása a későbbiekben érezhető volt, s kevesebb lerakást észleltek.

Az évek során a preventív tevékenységnek számító járőrözést és rejtve figyelést kiegészítették figyelemfelkeltő tisztítóakciók megszervezése. Az első nagy létszámú hulladékmentesítő akció a Víz világnapja alkalmából jött létre. Azóta is minden évben diákok segítségével ezen eseményhez kapcsolódóan tisztítóakciót szerveznek.

A civil szervezet a város több pontját takarította ki, így az Ipari Park területét, sikerként megemlítendő a 6. számú főút mentén lévő, úgynevezett „Almáskert” bekötő útjának gépi megtisztítása, amelyet a Szákom Kft-vel együtt végeztek el.

Egyre jobban erősödött a lakosságban a civil szervezet jelenléte, így a saját tisztítóakcióikon kívül részt vettek a 2010-ben induló TeSZedd! – Tiszta Magyarországért Mozgalom takarítóakcióiban, amit a mai napig koordinál az egyesület.

2010-től megkezdték a lakossági szemléletformálást, a környezettudatosságra való nevelést.  A gyermekintézményekben folytatott nevelőmunkát meghívásra a mai napig folytatják óvodákban, iskolákban, kisebb közösségeknek. Pályázaton elnyert összegből a lakosság bevonásával sikeresen megtisztították az Erkel F. körúti garázs erdő felőli oldalát. Szintén pályázaton nyert pénzből építették ki a Dunafüred Csónakázó-tó területén lévő zöldfelületet.

A következő években vállalkozók és az önkormányzat támogatásával két környezetvédelmi meséket tartalmazó mesekönyvet adtak ki, amely minden százhalombattai gyermekintézményhez eljutott.

Önkénteseik által felújításra került az óvárosi Kossuth utcai játszótér, padokat, asztalokat csiszoltak, festették újra a közösségi felületet használó gyermekek szüleivel valamint a Magyar Vöröskereszt Hajléktalanokat Integráló Intézmény lakóival. Ezt követően a Faluvédő Egylettel közösen indítványozták a város képviselő-testülete elé, hogy a játszóteret Sirály Pihenő- és Játszóparknak nevezzék el. A mai napig ezen a néven ismerik a park használói.  Részt vettek a Zoltán Hajó Emlékpark kialakításában is. Igaz, ezen területeket azóta többször más szervezetek, civilek és az önkormányzat is felújította.

A 2012-ben Pest megye Önkormányzatától a civil szervezet elnyerte az év környezetvédelmi díját.

2013-ban és 2015-ben önkormányzati felkérésre más településeken is végeztek átfogó ellenőrzéseket, segítettek hasonló civil szervezetek megalakításában, mentorálásában.

2015 októberében lakossági érdekképviseletet felvállalva megkezdték a Százhalombattára tervezett gumipirolizáló üzem megépítésének megakadályozását. A lakossági fórumokon való részvételt követően Duna­szerda­helyre utaztak, hogy a létesülendő üzem technológiai részleteit megismerjék. Ezt követően aláírás­gyűjtésbe kezdtek, s végül a százhalom­battai Napos Oldallal együtt 2016. január 8-ára megszervezték a tüntetést. Több ezer városlakó, számos civil szervezet és politikai párt segítségével a demonstrációt követően még az év elején sikerült megakadályozni az üzem megépülését.

A 2017 év már a határon túlra is átnyúlt. A hazai civil társadalmat képviselve Miniszterelnökségi Hivatal támogatásával kétszer is részt vettek a Tiszta Kárpátalja! elnevezésű projektben. Ennek célja a hazai és a határon túl élő magyar civilek összefogása volt a környezet megóvása érdekében. Önkénteskedtek a hazai legnagyobb tiszai tisztítóakción a PETkupán. 2017-ben részt vettek a Klímabarát Települések Szövetsége által indított klímakoordinátori képzésen, valamint segítették a Pest megyei Klímastratégia kialakítását.

2018-ban a civil szervezet elnöke a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál egyik különdíjasa lett, valamint elnyerte az Ozone Zöld-díj Zöld Aktivista címét, amelyet az Ozone Televízió és az ZöldUnio adományozott részére. A Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat pedig a civil szervezetek és egyesületek kategóriájában elnyerte az Ozone Zöld-díj aranyérmét.

Napjaink is egyre égetőbb problémája a környezetvédelem, bár az elmúlt években a civil szervezet csendesebben működik, folyamatosan figyeli a hazai és nemzetközi események környezetre gyakorolt hatásait.

Néhány gondolat a tagságtól:

Én csak szemetet akartam szedni, aztán megismertem az elkötelezett vezetőséget (Jankovits Mártit, Tápai Mónit, Koszta Andit)  és beszippantott a kommandó. Izgalmasak voltak a rejtett megfigyelések, a rendőrséggel való közös munkák, a faluvédő egyletben szerzett információk. Nagyon hasznosnak éltem meg a tevékenységünket azokban a programokban amikor a fiatalokat megszólítva pl. előadást szerveztünk, kiállítást tartottunk. Csapattá, barátokká váltunk. Sok akkori kollégám is aktívan segítette megmozdulásainkat. Környező és messzi települések “kinevelése” büszkeséggel tölt el, hogy részese lehetek a szervezetnek. Cséri Beáta, az egyesület FEB tagja.

13 éve vagyok aktív tagja a Hulladék­kommandónak, és közben megválasztottak elnökhelyettesnek is. Sok mindenben vettem részt, amik megerősítettek abban, hogy jó az, amit az egyesület csinál, akik – bátran mondhatom – már baráti társaság lett. Imádtam a járőrözéseinket, az éjszakai rejtett figyeléseket, főleg amikor sikerült is tetten érni valakit. A rendőrséggel való közös munkát. Voltak kalandjaink, amiket nem éltünk volna meg, ha nem vagyunk elég bátrak! A határozott fellépésünkkel sok mindent elértünk! Soha nem bírtam elviselni, hogy valaki szemetel, nem a megfelelő helyre teszi a már nem használt dolgait, de már amerre járok azt figyelem, hogy van-e kihelyezve szemét az út szélén, hova lenne lehetősége kidobni törvényesen?!
Volt, amikor azt éreztem, hogy szélmalomharcot vívunk, hisz egy-egy terület megtisztítása után, újra keletkezett a szemét. Önkéntesként viszont vannak korlátjaink, és nem tudtunk (úgy éreztem) mindent megoldani. Viszont megtanultam, hogy nem adhatom fel! A környezetünk ne csak látványosan legyen szép, s közben a bokrok alján meg ott lapuljanak a sörös dobozok. Mi nem mutogatunk, hogy de neki kellett volna azt megcsinálni, hanem mi MEGOLDJUK! Sok minden megváltozott, de a környezettünk védelme nem! Örülök hogy a tagja vagyok ennek a szuper egyesületnek, érdemes hozzánk csatlakozni, hisz már országos szinten működünk. Boldog születésnapot kívánok az egyesület összes tagjának!
Koszta Andrea, az egyesület elnökhelyettese.

Azt hiszem, hogy az egyesület neve és tevékenysége már országos hírű, hiszen a napokban is Isaszegen képviseltettük magunkat, ahol az illegális hulladékok visszaszorítása volt a fő téma. Bár a tagság megfogyatkozott, a civil szervezet székhelye is megváltozott, nem befolyásolja működésünket. A szervezet működését és hatékonyságát a környezetvédelem iránt elkötelezett tagok, barátok mozgatják, de várjuk a fiatalokat a tagságban, akiknek át tudjuk adni a stafétabotot. Egy egyesületet vezetni nem könnyű feladat, s én is fáradok. A tagság folyamatosan bizalmat szavaz nekem, ami számomra nagy elismerés! Büszke vagyok az elért eredményeinkre, ami nem ment volna a tagság, a támogatók, a civil lakosság segítsége nélkül. Köszönet mindenkinek, aki(k) motiválták az egyesületet akár erkölcsi, vagy anyagi támogatást nyújtottak! Boldog születésnapot kívánok az egyesületnek! Tápai Mónika, az egyesület elnöke.

A Százhalombattai Faluvédő Egylet 1998. évi megalakulása óta nekem, mint elnöknek és alapító tagnak nagyon fontos volt Százhalombatta környezetének fokozott védelme. 2008 novemberében – már nem tudom, mi okból – a férjemmel, aki állandó segítségem volt a munkában, autóval a Téglagyár felett lévő magaspart felé indultunk. Kifelé menet a városból, az út mellett egyre több szeméthalmot fedeztünk fel, nyilvánvalóan illegálisan lerakva. A porcelán wc-csészétől a sezlonig mindent találtunk. Pedig az ilyen hulladékokat az Önkormányzat évente elszállította a házak elől. Építkezési sitt is akadt bőven.
Végiggondoltam, hogy ki az, aki ennek a lehetetlen állapotnak a felszámolásában a társam lehetne. Tápai Mónika mellett döntöttem, részint, mert ismertem a környezetvédelemben való tevékenységéről, másrészt meg a Szákom-nál dolgozott. Úgy gondoltam, a cégre nagy szükségünk lenne, amennyiben létre tudunk hozni egy szervezetet, és össze tudjuk szedni az illegálisan lerakott szemetet.
Mónikának nagyon tetszett az ötlet, és még abban a hónapban bejártuk a város külső részeit. Óriási mennyiségű szemetet találtunk. Már akkor, az autóban elhatároztuk, hogy a Faluvédő Egylet keretén belül létrehozunk egy olyan csoportot, amely kizárólag az illegálisan lerakott szemét összeszedésével foglalkozik. Mónika javaslatára nevet is találtunk: Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat.
A tervet a tagság elé tártuk, és megindult a szervezés. Most, 2023. decemberében ennek 15 éve, hogy megalakultunk, és elkészültek az együttműködési szerződések.
Az ötlet tetszésre talált, nemcsak a városban, mert a híre eljutott a Magyar Televízióhoz is, ahol interjút készítettek Tápai Mónikával. Ő lett a szervezet szóvivője a helyi és országos média felé. Minden megmozdulásunkról hírt adott a Városi Televízió és az újság is. Egy-egy meghirdetett szemétszedésünkön több százan is részt vettek.
Így indultunk akkor, 2008-ban.
Jankovits Márta