Ünnepek és hétköznapok

Tamási József atya

Attila bátyám Tímea névre hallgató kislányával kezdeném. Amikor szókincse még csak néhány szóra korlátozódott, jót derültünk, amikor azt hallottuk, tapasztaltuk, hogy ha vendég érkezett hozzájuk, Timi azonnal, szinte köszönés helyett neki szegezte a kérdést: Honnan jöttél? Aztán függetlenül a választól ezt újra és újra megkérdezte, mint aki nagyon biztos akar lenni a dolgában és nagyon fontosnak tartja, mindjárt az elején tisztázni, a nagymama, vagy személyemben a nagybácsi honnan jött. S mennyire igaza volt! Mennyire igaz, nem mindegy honnan jöttünk, hisz annak függvényében hozhattunk magunkkal ezt vagy azt. Kezdve egy szelet csokitól, egy jó beszélgetésig.

Kedves Olvasó! Időnként remélhetőleg hozzád is ellátogat egyik másik rokonod, jóbarátod. Talán előre sejtheted, mit kapsz majd tőle. Egy időben egy kedves rokonomtól minden látogatásakor kaptam 3 almát. Kertjük almafájáról szedte. Aranyos volt.

*

Tíz év múlva éppen 2000 éve lesz, hogy fellépett a történelem színpadára ­JÉZUS. Lehetett rá számítani, a próféták egészen pontosan megírták a Szentlélek sugallatára, hol és mikor születik meg a Messiás. Ezért hihetetlen, hogy zsidó testvéreink a mai napig várják a Messiást! De a kérdés inkább az, honnan jött Ő és mit hozott magával?

„Az én országom nem ebből a világból való!” – mondta, és tetteivel valamint szavaival bizonyította is ezt. Mit hozott? Bölcs és szeretettel teljes tanításokat. A világirodalom gyöngyszemeinek mondható példabeszédeket, számtalan csodát melyekkel bebizonyosodott, hogy természetfeletti erővel bír, három személyt feltámasztott. S mégis kimondható, hogy ha csak ezeket tette volna, rég a feledés süllyesztőjében lenne személye.

A vérszomjas Saul, aki minden erejével le akarta rombolni a keresztény egyházat, hirtelenjében az egyházat építő, Nemzetek Apostola, Szent Pál lett. Mi történt vele? TALÁLKOZOTT A FELTÁMADT JÉZUSSAL a damaszkuszi úton.

A léha, semmit érő életet élő Ágoston a nyugati egyház négy óriásának egyike, Szent Ágoston lett. Mi történt vele? TALÁLKOZOTT A FELTÁMADT JÉZUSSAL. S ez így megy az apostoli kor óta, napjainkig.

*

Jónéhány üdvözlőlapot kapok évről évre, így, húsvét táján. Van, aki „kellemes ünnepeket” kíván. Mindig az jut ilyenkor eszembe, hogy kellemes egy szál kolbász lenne, vagy sonka, tojással. Van, aki azt írja, „boldog húsvétot” kíván nekem. Nos a boldogság nekem egy kedves asztaltársaságban eltöltött este olykor. De van ali ezt írja: „Áldott húsvétot neked!” Ez már igen! Egy ennél is tömörebbnek is örültem a minap, amikor csak ennyit olvastam a képeslapon: Krisztus feltámadott, alleluja!

Mindezt kívánom neked kedves Olvasó, teljes szívemből. Hogy így legyen, csak akarni kell találkozni a feltámadt Jézussal! Sikerülni fog!

Fotók: Loós Attila, Tóth Erzsi