A battaiak őskorában

Családi nap a Régészeti Parkban

Németh Gabriella

Hagyományos és megújuló. Mindkét jelző igaz volt a Régészeti Parkban 2020. július 25-én megrendezett őskori családi napunkra. Jól bevált, a látogatók tetszését már többször elnyert elemek felhasználásával ismertettük meg a gyerekeket és a felnőtteket a Régészeti Parkkal.

Ezúttal elhagyott és megtalált textil­zsákocskáknak kellett megtalálni a tulajdonosát. A keresésben be kellett járni a Parkot, így lehetett itt-ott őskori „alakokkal” találkozni. Első alkalommal bújt bele egy bronzkori bronzműves ruhájába és szerepébe Megyeri István, múzeumunk idén érkezett néprajzos munkatársa. A szőttes gyapjú ruhájáról felismerhető kelta füvesasszony (lehet, hogy jómagam voltam?) gyógynövények gyűjtésében kért segítséget. Eldicsekedett a ruházatát a vállán rögzítő ezüst fibulájával is. Cickafarkat és lándzsás útifüvet kerestek közösen. Miután megtalálták, megdörzsölték és megszagolták.

Főzőasszonyunk, Dobos Ágnes nagy gonddal, odafigyeléssel őrizte a bográcsot, főzte és ízesítette a kőkori egytálételt. Vadsóska magjával adott egy enyhe savanykás ízt is az ételnek. Érdeklődők számára szívesen felsorolta a hozzávalókat, a titkos fűszereket. A biztató illatok után az elkészült ételből többen repetát is kértek. A kemencénél vaskori öltözetbe bújt két munkatársunk, Orsi és Szilvi sütötték a lepényt, nagyon ügyes kezdőknek bizonyultak ebben a tevékenységben.

Őskori nagymamánk, Petró Magdi drótékszert, gyapjúfonalas körmönfonást készí­tett a gyerekekkel. Kriszta játékába szívesen és aktívan kapcsolódott be mindenki. Tóth Zsuzsi Zöld Péterről mesélt ebéd után. Kicsik és nagyok figyelmesen hallgatták őt.

Nagy örömünkre szolgált, hogy hat új lelkes, felkészült hölgyet üdvözölhetünk külsős munkatársaink sorában. Január óta folytak azok az elméleti és gyakorlati foglalkozások, amelyek során Százhalombatta történetét, a „Matrica” Múzeum és a Régészeti Park látnivalóit ismerhették meg a jelentkezők. A sok elmélet mellett az őskori kézművesség tanulása és gyakorlása is nagy hangsúlyt kapott. Őskori edényformálást tanultak keramikus mestertől, gyakorlott helyi kézműveseinktől pedig a bronzkori formákra hasonlító drótékszerek készítését, az őskori fémlemez-domborítást, az íjas fúrós csontfúrást. A hölgyek a parkba és a múzeumba érkező csoportoknak fognak idegenvezetést, kézműves foglalkozásokat tartani.

A napi programot végigjátszó családok sok élménnyel és saját alkotásokkal gazdagodva, mosolyogva tevékenykedtek együtt a „Matrica” Múzeum dolgozóival. Tartalmasnak, sikeresnek éreztük ezt a rendezvényünket! A múzeum minden munkatársának aktív, dolgos jelenléte, munkája kellett ahhoz, hogy ez a mozgalmas program megvalósulhasson.

Már készülünk, hogy hogy 2020. szeptember 19-én, szombaton ismét egy izgalmas, tevékenységekben gazdag családi napon fogadhassuk a városunk története iránt érdeklődőket, a játékra vágyó családokat, az őszbe forduló természetbe vágyókat.