A képviselő naplója

Szabó Gábor beszámolója

Szeptember, iskolakezdés, Volánbusz menetrend változás. Szeretném itt is tájékoztatni a kedves szülőket, hogy a hozzám és a hivatalhoz eljuttatott levelek alapján Vezér Mihály polgármester úr felvette a kapcsolatot a Forgalomtechnikai Ügyfélszolgálattal és kérte a hiányzó buszjárat visszaállítását.

Augusztus 27. A Szent László templom felszentelésének 113. évfordulóján tartott hálaadó szentmisét Arany Ferenc, az új battai plébános.

Szeptember 4. Hivatalosan ünnepélyes keretek között átadtuk a Százhalombattai Kosárlabda SE edzőcsarnokát.

Szeptember 6. Egyháztestületi ülés keretén belül a Római Katolikus Egyházközség megerősítése valamint a plébánia épületének állapotfelmérésének kiértékelése volt.

Szeptember 8-10. Megrendezésre került a 29. Battai Napok A pénteki megnyitó keretén belül átadásra kerültek „Tiszta Udvar – Rendes Ház” és a Közösségért Díj. A virágos kertjéért elismerésben részesült Nguyen Thin Lan Huong, a közösségért tett tevékenységeikért az óvárosban Windisch Szilvi valamint a Battai Motorosok Egyesület.

A vasárnapi főzőversenyen az Óvárosi Papírkutyákkal két ételt készítettünk: birkapörköltet és töltött káposztát. Egy különdíj volt a jutalmunk, valamint a hosszú sorban várakozó kóstolók elismerő visszajelzései.

Szeptember 13. Szakaszhiba miatt több napig sötétség volt 6-os út – Csenterics Sándor út kereszteződésében, amit a szolgáltató megjavított.

Megkezdődtek a Matróz utcai közvilágítás kiépítésének munkálatai.

Szeptember 14. A hozzám eljuttatott kérések folyományaként, több nagy háztartási cikk közvetítésében, szállításában (gyermekágy, kisszekrény, íróasztal, hűtőszekrény, mosógép, mikró stb.) tudtam segíteni.

Szeptember 18. Arany Ferenc plébános atya bemutatkozó látogatást tett Vezér Mihály polgármester úrnál, amelyen Kovács Lajossal, a Pénzügyi, Egészségügy és Városüzemeltetési Bizottság elnökével együtt jómagam is részt vettem.

Szeptember 19. A Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Szabó Attila javaslatára – melyet megszavazott a Képviselő-testület – 25 darab, zacskótartóval felszerelt kukaürülék-gyűjtő kerül kihelyezésre városszerte. Településrészünkön először a Kossuth Lajos utcai Sirály játszótér elé telepíti a Szákom Kft.

Szeptember 20. A Kárász utcában – az Önkormányzat jóvoltából, a Szákom Kft. kivitelezésével – megkezdődtek a jelenleg még szilárd burkolattal nem rendelkező csapadékvíz-elvezető árokkal kapcsolatos munkálatok.

Szeptember 21. A XVII. Tavi sárkányhajó versenyre készülvén három alkalommal evezhettem az Óvárosi Papírkutyák tagjaival, sajnos a 23-ai esemény a kedvezőtlen időjárási előrejelzések miatt elmaradt.

Szeptember 22. Péntek délután óvárosi körjáratom során ellenőriztem azokat a munkálatokat, amik elvégzéséhez a Műszaki Iroda segítségét kértem. A lakók bejelentése nyomán több lépcső és környezetének gaztalanítása történt meg, számos külterületi helyszínen pedig murvázással szüntették meg a kátyúkat.

Újra összejövetel volt a Matta-kertben, ahol idén is több mint félszázan gondolták úgy, hogy remek ételek és italok mellett töltik együtt a péntek estét, megismerve egymást, sztorizgatva, beszélgetve, kiszakadva a hétköznapokból.

Szeptember 25. Az Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottság ülésén két tucat napirendi javaslatot vitattunk meg és döntöttünk.

Szeptember 26. A Pénzügyi, Egészségügyi, és Városüzemeltetési Bizottság ülésén a 2023. évi költségvetési rendelet módosítása során számos kérelem lett elbírálva. Ezen felül a gazdasági társaságok féléves beszámolóiról, közbeszerzési eljárásokról, kitüntető díjakról tárgyaltunk a 3 órás ülésen.

Szeptember 27. Az ősz első képviselő-testületi ülésén számos, Óvárossal kapcsolatos döntés született, amelyeket külön írásban összegeztem, bővebben a www.battanet.hu oldalon olvashatnak.

Szeptember 28. Látogatást tettem az 1. Számú Általános Iskola igazgatójánál, ahol a legtöbb óvárosi diák folytatja tanulmányait. Az újabb öt évre megválasztott Hegedüs Roland igazgató úrral beszélgettünk évkezdésről, felújításokról, nehézségekről, és a Volánbusz járatkimaradásáról is.

A Matróz utcai új közvilágítási lámpatestek a lakók legnagyobb megelégedésére és örömére üzemelnek, ezáltal a sok éve várt fényben úszik az utca naplemente után.

Szeptember 30. A helyi KÉSZ által szervezett családi napra látogattam ki a téglagyári kereszthez, ahol megbizonyosodhattam róla, hogy van igény az ilyen együttlétekre.

Október 6. Az Erkel körút útfelújításával kapcsolatos közbeszerzési eljárás Bíráló Bizottsági ülésén vettem részt Kovács Lajos elnök vezetésével. Az első ütemben a Bólyai utca és a BKK mögötti körforgalom közötti szakasz kap új burkolat, a munkálatok várható befejezése december közepe.

Az Aradi vértanúk emléknapja alkalmából megemlékezést tartottak a Szent László téren, mely idén is a 1026. számú Szent László Király cserkészcsapatnak, és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportjának köszönhetően jött létre.

Október 7. Szezonzáró családi nap keretén belül számos programon vehettek részt az érdeklődők a Régészeti Parkban.

A Battai Motorosok Egyesület nyárzárójára került sor az óvárosi Duna-parton, ahol szalonnasütéssel egybekötött Sur-ron motorkerékpár teszt is volt. A baráti beszélgetések közben a III. Motoros Mikulás szervezéséről is szó esett.

Több októberi eseményre szeretném felhívni a figyelmet:

Október 14-én szombaton 13-16 óra között újra zenés, óvárosi bolhapiac a Zenálkó Etel közösségi háznál. 17 órától a battai cserkészek jóvoltából utcabál lesz a Szent László téren.

Október 28-án szombaton 18 órától a Thália Batta Tanoda Rock Suli című vizsgaelőadásukat mutatják be a Barátság Kulturális Központban, ahol telt ház várja gyermekeinket.


Önkormányzati támogatások, fejlesztések Óvárosban

Százhalombatta város Képviselő-testülete döntést hozott a 2023. évi költségvetés módosításáról az év hátralévő részére. Az alábbiakban tájékoztatom az óvárosi választókerület lakóit arról, hogy a testület milyen, az Óvárost érintő költségvetési tételeket hagyott jóvá.

Csapadékvíz-elvezetés

Kossuth Lajos u. végén telepített csapadékvíz-átemelő szivattyú karbantartási költsége: 13,6 millió Ft.

Csapadékvíz-elvezető nyílt árokrendszer karbantartására a Kárász utcában, a burkolatcserére és átereszek cseréjére 210 m-es szakaszon: 36 millió Ft
Az Erőmű út 18-20. sz. előtti közterület csapadékvíz-elvezető burkolatának állagromlása miatti felújítás: 39 millió Ft.

Ingatlankezelés, felújítás

A Turul u. 47. sz. alatt található ingatlan rendberakásához szükséges kaszálási költség: 190 ezer Ft

A római katolikus plébánia Szent László utcai épületének felújítására 17 millió Ft.

Egyebek

A megváltozott temetési szokások miatt a városi köztemető területén új kolumbárium oszlopsor kialakítása: 5 millió Ft.

Safe-X One gyalogátkelőhely rendszer kiépítése az Eperfa utcában.

Bulcsú utcai közvilágítás kiépítése, tekintettel arra, hogy ott közvilágítás nincs: 9 millió Ft.

Edények kihelyezése kutyaürülék gyűjtésére: 3 millió Ft.

További 20 db Battai Újszülöttek Fája telepítése az Óváros Csónakos u. és Erőmű út által határolt területén.

Köszönöm a javaslataikat, véleményeiket, keressenek ezután is bizalommal

a szabogabor@mail.battanet.hu e-mail címen,
vagy a 06-20-222-2930 telefonszámon.

Szabó Gábor
képviselő